3 Sorters Sill




Löksill / Grundrecept

Receptet på löksillen är ursprungligen från min mormor, men hon använde en kallrörd lag (samma ingredienser, fast man kokar inte upp den, utan rör tills sockret är löst). På den tiden fanns det heller inte färdig urvattnad sill, utan man använde något som kallades salt islandssill vilket man köpte i lösvikt från stora silltunnor av trä. Sillen var 5 cm tjock över ryggen och ”fed o go” som det heter på Skånska. Man filéade och vattnade ur den i 1-2 dygn innan man kunde lägga in den som löksill. I våra bråda dagar tilllåter jag mig dock att använda urvattnad sill på burk (inte lika god men det går fortare).
Denna sill är söt ock stark.



Lag


1 dl Winborgs ättika
1,5 dl vatten
2,5 dl socker
2 stora rödlökar
1-2 msk grov krossad kryddpeppar
1-2 burkar urvattnad inläggningssill

Börja med att koka upp lagen och låt den sedan kallna. Skär rödlöken i fina ringar. Varva sill, rödlök och grovkrossad kryddpeppar i en burk och häll över den svalnade lagen. Låt sedan stå i 3 dagar.


Currysill


Receptet på currysill har jag fått av Kirsten, en god vän från Danmark som jag träffade under en safari i Kenya. Kirsten var nästan lika mattokig som jag och vi blev vänner direkt och pratade mat nästan hela resan. Fler resultat av våra samtal kommer senare att dyka upp på denna sida.



1 sats väl avrunnen löksill
+
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs (helst 60%, finns i vissa butiker i lösvikt, fråga i charken)
5-6 matskedar fransk dijonsenap
1-2 matskedar sirap
Några droppar rödvinsvinäger
Den vita delen av en mellanstor purjolök
1 grovhackat syrligt äpple
Salt, vitpeppar och curry efter smak

Blanda samman alla ingredienser. Smaka noga av med curry. Tillsätt purjo och äpple, samt till sist, den väl avrunna löksillen skuren i lagom stora bitar. Låt stå ett par timmar för att dra åt sig smak.


Vitlökssill

Detta recept kommer ursprungligen från min bror Mikael som jag drev butik med under många år. Jag har bara tillsatt lite dijonsenap för att ge det hela lite mer sting.



1 sats väl avrunnen löksill
+
2dl creme fraiche
1dl majonnäs (helst 60%, finns i vissa butiker i lösvikt, fråga i charken)
2-3 vitlöksklyftor
Lite fransk dijonsenap (1-2 tsk)
Salt, vitpeppar

Blanda samman alla ingredienser. Riv vitlöken på rivjärnet eller pressa den. Tillsätt den i majonnäsblandningen och smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt till sist den väl avrunna löksillen skuren i lagom stora bitar. Låt stå ett par timmar för att dra åt sig smak.