Staffans Italienska Pizza



Staffans Italienska Pizza
3-4 Personer

Inte så traditionellt skånsk kanske, men god ändå, förutom att jag föredrar att använda Viken-tomater från Kullahalvön. Min sambo fullkomligt älskar den här pizzan och blir aldrig trött på den! Tänk på att den behöver lite förberedelser (degen bör göras på kvällen, dagen innan, gör gärna tomatsåsen samtidigt).

Pizzadeg

25gr jäst
Lite salt (ca 1/2 tsk)
1 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl (använder du dinkelmjöl så får du lägga på lite - gott och nyttigt!)
Blanda samman alla ingredienser och låt stå i kylskåpet till nästa dag.

Tomatsås

2 msk tomatpuré
1 msk olja
1-2 vitlöksklyftor
1 dl vatten

Blanda samman ingredienserna  till en slät sås. Låt stå minst några timmar och dra.

Fyllning

100g Parmaskinka
4 stora, färska champinjoner
1 mozzarellaost
2dl riven ost
2 st stora tomater (eller 5-6 små)
Rödlöksringar (skivad rödlök)
Oregano (ca 1msk)
Färsk basilika

Börja med att sätta in en bakplåt i ugnen och sätt den på 225 grader. Kavla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper. Den skall täcka hela arket väldigt tunt och fint. Bred ut tomatsåsen på pizzabotten. Täck med parmaskinkan och lägg de fint skurna champinjonerna i en sträng på mitten. Bryt sönder mozzarellan i 6-8 mindre bitar och fördela jämnt på båda sidorna om champinjonsträngen. Skiva tomaterna och lägg dem mellan mozzarellabitarna. Strö lite rödlöksringar över pizzan efter smak. Fördela lite hela blad av färsk basilika över pizzan och strö över oreganon. Strö sedan den rivna osten över pizzan. Tag därefter ut den nu varma plåten från ugnen. För snabbt, men försiktigt, över pizzan på plåten genom att ta tag i bakplåtspappret och släpa över det. Sätt in plåten ganska högt upp i ugnen och grädda 5-10 minuter eller tills pizzan är spröd och fin. Ta ut den och strö över lte ruccolasallad - ät och njut!

Pizzan före gräddning:



Pizzan efter gräddning: