Skånsk Äggakaga

Pasted Graphic
När jag som barn hälsade på min mormor på landet så brukade hon bjuda på detta. Äggakaga är en av mina absoluta favoriter. Till min förtjusning fick jag senare återuppleva denna rätt hos en av mina stamkunder Ruth Frisk alias Ruth på Skäret. Varje gång jag levererade varor till henne stod det en äggakaga med stekt fläsk och väntade innan för köksdörren med ett glas iskall mjölk. Tro det eller ej men jag lagar fortfarande min äggakaga på min mormors stekjärn som är inköpt 1908!

Smet (ca 6 personer)
8 st ägg
3 dl vetemjöl
8 dl fet mjölk, gärna gårdsmjölk eller gammaldags mjölk
11/5 tsk salt
11/5 msk socker
+
Rökt fläsk, ca 4-6 skivor per man (inte för tunt skivat). Använd smör, eller allra helst flott, till stekningen.

Vispa samman alla ingredienserna och låt smeten stå en halv timme för att dra. Smält smör eller flott i en het panna, häll i smeten och använd en stekspade (helst av trä) för att dra längst med botten in mot mitten så att äggakagan lossnar i stora sjok. När äggakagan blivit fast men ändå krämig i konsistensen är det dags att vända den. Ta fram ett lämpligt lock som du sköljer med kallt vatten, samla ihop kanterna med spaden och vänd upp äggakagan på locket. Sätt tillbaks stekpannan på plattan och lägg i en klick smör och låt den smälta. Låt äggakagan glida ner i stekpannan igen och bli vackert brun på andra sidan också. När den är klar, ta fram ett lämpligt serveringsfat, lägg det över stekpannan och vänd på hela steken. Då var det klart! Äggakagan ligger på plats. Servera med stekt fläsk, lingonsylt och gärna iskall mjölk.