Remoulade

Remoulade

Detta är en remoulade som är enkel att göra men samtidigt väldigt god. Den är helt enkelt ett måste till danska smörrebröd som stekt spätta eller rostbiff.

Remoulade till ca 3-4 smörrebröd

1 dl finhackad pickles (exvis Felix på burk)
3 msk majonnäs (se recept)
1 msk crème fraiche
Curry, gurkmeja, salt och peppar

Blanda samman majonnäsen och crème fraichen. Häll i den finhackade picklesen. Smaka av med salt, peppar och curry. Rör ut lite gurkmeja i ättikslagen som pickelsen är inlagd i och blanda ner. Detta är enbart för färgens skull. Ställ kallt minst en timma för att mogna i smaken.

Staffans sås av Rosé, Grönpeppar och Dragon

Denna sås är väldigt god till kycklingrullader eller varför inte till kalvburgare?

2 msk finhackad charlottenlök
1-2 tsk torkad grönpeppar
2-3 tsk rosépeppar
1-2 tsk torkad dragon
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl ekologisk grädde (den ekologiska grädden är 40% och utan tillsatser )
2-3 msk osaltad kycklingfond eller kalvfond
1 msk fransk senap

Börja med att fräsa löken mjuk i lite smör i en kastrull. Krossa grönpeppar och rosépepar grovt i en mortel. Tillsätt den grovt krossade pepparn, den hela dragonen och senapen. Låt fräsa en liten stund (1 min) strö över mjölet och rör om. Tillsätt mjölk och fond under omrörning och till sist grädden och låt koka upp. Om såsen skulle vara för tjock, tillsätt lite mer mjölk tills önskad konsistens uppnås. Smaka av med lite salt och peppar.

Aioli

1 dl majonnäs (se grundrecept)
1 vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
Gör en sats majonnäs av mitt grundrecept. Lägg majonäsen i en skål, riv över vitlöken och tillsätt olivolja. Rör runt. Salta och peppra efter behag.

MajonnäsDetta är ett recept på majonnäs som jag tycker är en bra grund. Den är mild och god. Sedan kan man krydda den på många olika sätt, kanske med lite dijonsenap eller lite tomatpuré. Det beror lite på vad den skall användas till. Den är exvis grunden till majonnäsen till mina sillinläggningar.

Majonnäs

1 st helt ägg
1 st äggula
1,5 msk citronsaft
1 tsk salt
1 kryddmått paprikapulver eller cayennepeppar
4 dl skånsk rapsolja

Lägg ägget och gulan i en matberedare (mixer). Tillsätt citronsaft , salt, paprika eller cayennen. Kör igång matberedaren. Tillsätt oljan i en tunn stråle och kör tills du har en slät majonnäs.