Kycklingbuljong

Denna buljong använder jag själv till nästan alla soppor som jag gör. Den är mycket god och enkel att göra men tar däremot lite tid - men den är mödan värd! Dessutom vet man vad som finns i den till skillnad från sådan man köper färdig. Jag köper aldrig annat än färsk kyckling som jag styckar själv och får därför alltid skrov som jag kan använda.

Skrovet av 2 kycklingar
1/2 purjolök
2st morötter
1 skiva rotselleri
1/2 palsternacka
2 l kallt vatten
6 vitpepparkorn
1 msk salt

Kycklingbuljong

Hacka skrovet i bitar (ej för små). Bryn dem i lite vegetarisk olja tills de får lite färg. Tillsätt sedan de skalade och rengjorda grönsakerna och fräs ytterligare en liten stund. Häll på vattnet och låt koka upp. Skumma av äggvitan som bildas på ytan med en hålslev. Efter ca 15 minuter när man skummat av allt - DÅ tillsätter man kryddorna. Låt det därefter stå och småkoka i ett par timmar. När det kokat färdigt silar man ifrån ben och grönsaker. Låt svalna och sätt sedan in buljongen i kylen över natten. Dagen efter bör det feta på ytan ha stelnat till en vit skorpa. Detta skall tas bort. När fettet är borttaget är buljongen färdig att användas eller frysas till senare tillfälle. Personligen brukar jag spara lite av den feta ytan så att soppan blir godare men det är upp till dig själv.

Broccolisoppa

Broccoli

Denna soppa hittade jag på när jag var hungrig och bara hade ett stånd broccoli, en liten purjolök, några buljongtärningar och en skvätt crème fraiche hemma.

250 gr broccoli
1 liten purjolök
2st ox eller hönsbuljong-tärningar + 1l vatten (skall motsvara en liter hemlagad buljong)
2 dl crème fraiche
salt, peppar och chillipulver

Börja med att förvälla broccolin i lite vatten. Skär purjolöken i ca 1cm tjocka slantar tvärs över. Lägg dom i en kastrull och fräs dom mjuka i lite olja utan att de tar färg. Lägg i broccolin och häll i buljongen. Låt koka tills allt är mjukt. Lyft av kastrullen från plattan och kör med en mixstav tills allt blir en slät massa. Sätt tillbaks kastrullen på plattan, låt koka upp och red av med crème fraichen. Salta peppra och häll i lite chilli pulver efter smak. God att servera en kall vinterdag. Kan med fördel omvänt serveras kall, en varm sommardag.

Zucchinisoppa1 kg zucchini
2 medelstora lökar
1-2 potatisar, mjöliga typ King Edvard
1l grönsaksbuljong eller hönsbuljong (vilket man föredrar)
0.5 dl skånemejeriers vispgrådde

Börja med att hacka löken i bitar, fräs den sedan i lite smör eller skånsk rapsolja, den skall bli mjuk utan att ta färg... Dela zucchinin på längden och skär sedan tvärs över i centimetertjocka skivor. Tillsätt i lökblandningen, rör om och forsätt fräsa. Skala och tärna potatisen ner i grönsaksröran. Fräs ytterligare en stund, tillsätt buljongen och låt koka i ca 20-25 minuter. Tag av från värmen, mixa soppan slät och fin med en mixerstav. Tillsätt grädden och vispa ytterligare en stund. Ät och njut, kanske med en klick aioli toppad med gräslök.