Kycklingbuljong

Denna buljong använder jag själv till nästan alla soppor som jag gör. Den är mycket god och enkel att göra men tar däremot lite tid - men den är mödan värd! Dessutom vet man vad som finns i den till skillnad från sådan man köper färdig. Jag köper aldrig annat än färsk kyckling som jag styckar själv och får därför alltid skrov som jag kan använda.

Skrovet av 2 kycklingar
1/2 purjolök
2st morötter
1 skiva rotselleri
1/2 palsternacka
2 l kallt vatten
6 vitpepparkorn
1 msk salt

Kycklingbuljong

Hacka skrovet i bitar (ej för små). Bryn dem i lite vegetarisk olja tills de får lite färg. Tillsätt sedan de skalade och rengjorda grönsakerna och fräs ytterligare en liten stund. Häll på vattnet och låt koka upp. Skumma av äggvitan som bildas på ytan med en hålslev. Efter ca 15 minuter när man skummat av allt - DÅ tillsätter man kryddorna. Låt det därefter stå och småkoka i ett par timmar. När det kokat färdigt silar man ifrån ben och grönsaker. Låt svalna och sätt sedan in buljongen i kylen över natten. Dagen efter bör det feta på ytan ha stelnat till en vit skorpa. Detta skall tas bort. När fettet är borttaget är buljongen färdig att användas eller frysas till senare tillfälle. Personligen brukar jag spara lite av den feta ytan så att soppan blir godare men det är upp till dig själv.