Kycklingrullader med sås av Rosé, Grönpeppar och Dragon

Kycklingmedgronpeppar2

Häromsistens hade jag köpt en massa färsk kyckling. Jag funderade ett tag på vad jag skulle hitta på. Jag experimenterade lite och kom fram till denna maträtt som jag gärna delar med mig.

Till 2 personer

2 st kycklingbröst
lite fint strimlad purjolök
6 st inlagda soltorkade tomater
salt och peppar

Börja med att ta bort den lilla innerfilén på kycklingbröstet (den lilla biten som nästan hänger lös). Dela bröstet längs med sidan utan att skära igenom hela vägen. När man viker upp den ska den bli ungefär som en fjäril. Banka ut den lite lätt. Ta sedan en ca 5cm lång bit purjolök, dela den på längden och skär den i fina strimlor. Fräs sedan purjolöken mjuk i en stekpanna med lite smör. Lägg hälften av purjolöken och 3 soltorkade tomater på kortändan av vardera kycklingbröst . Salta och peppra och rulla sedan ihop brösten. Sätt samman den med en steknål eller en tandpetare. Stek tills dom blir gyllenbruna runt om i en stekpanna. Flytta därefter över dem till en ugnssäker form i lämplig storlek och häll över såsen (recept nedan) och sätt sedan in allt i ugnen i ca 15 minuter i 175-gradig ugn. Servera gärna med lite potatispuré och valfria grönsaker.

Sås av Rosé, Grönpeppar och Dragon

2 msk finhackad charlottenlök
1-2 tsk torkad grönpeppar
2-3 tsk rosépeppar
1-2 tsk torkad dragon
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl ekologisk grädde (den ekologiska grädden är 40% och utan tillsatser )
2-3 msk osaltad kycklingfond eller kalvfond
1 msk fransk senap

Börja med att fräsa löken mjuk i lite smör i en kastrull. Krossa grönpeppar och rosépepar grovt i en mortel. Tillsätt den grovt krossade pepparn, den hela dragonen och senapen. Låt fräsa en liten stund (1 min)strö över mjölet och rör om. Tillsätt mjölk och fond under omrörning och till sist grädden och låt koka upp. Om såsen skulle vara för tjock, tillsätt lite mer mjölk tills önskad konsistens uppnås. Smaka av med lite salt och peppar.

Smørrebrød med Flæskesteg

Flaeskesteg

Detta är kungen på det danska smörrebrödsbordet. Ingen seriös smörrebrödsrestaurang har en meny utan denna rätt.

För 1st smörrebröd behöver du följande:

2 Skivor flæskesteg (se tidigare recept).
1/2-1 skiva Danskt rågbröd
1-2 msk rödkål
1 st salladsblad
1 tsk svartvinbärsgelé
Tomat och gurka

Bred smör eller flott på brödskivan, täck med salladsbladet, lägg på två skivor fläskestek. Garnera med tomat, gurka och gelé. Lägg på rödkål efter smak och servera med iskall öl och varför inte en snaps? Någon som alltid funkar är min absoluta favorit - Linie Aquavit.

Smørrebrød med Rødspætte

Spatta

Detta är en klassiker på det Danska smörrebrödsbordet. Tänk på att brödet inte är det viktigaste men det skall alltid vara grovt Danskt rågbröd. Danskarna själva delar alltid en skiva i två halvor eftersom det inte är bröd man skall äta, utan brödet är bara ett tillbehör. Det viktigaste är ju det som ligger ovanpå.

För 1st smörrebröd behöver du följande:

2 st rödspättsfiléer
1/2-1 skiva Danskt rågbröd
1 st salladsblad
Tomat, gurka, citron, persilja och dill
Remoulade (se separat recept)

Doppa rödspättan i mjölk, vänd i skorpmjöl (ströbröd) som är smaksatt med salt och peppar. Stek på båda sidorna i smör tills de är gyllenbruna. Smöra brödet, täck med salladsbladet. Lägg de stekta rödspättsfiléerna på brödet. Dekorera efter smak med citron, gurka, persilja och dill. Servera med remouladsås. Vill ni göra det lite lyxigare så lägg på några skalade färska räkor.

Remoulade

Remoulade

Detta är en remoulade som är enkel att göra men samtidigt väldigt god. Den är helt enkelt ett måste till danska smörrebröd som stekt spätta eller rostbiff.

Remoulade till ca 3-4 smörrebröd

1 dl finhackad pickles (exvis Felix på burk)
3 msk majonnäs (se recept)
1 msk crème fraiche
Curry, gurkmeja, salt och peppar

Blanda samman majonnäsen och crème fraichen. Häll i den finhackade picklesen. Smaka av med salt, peppar och curry. Rör ut lite gurkmeja i ättikslagen som pickelsen är inlagd i och blanda ner. Detta är enbart för färgens skull. Ställ kallt minst en timma för att mogna i smaken.

Kycklingbuljong

Denna buljong använder jag själv till nästan alla soppor som jag gör. Den är mycket god och enkel att göra men tar däremot lite tid - men den är mödan värd! Dessutom vet man vad som finns i den till skillnad från sådan man köper färdig. Jag köper aldrig annat än färsk kyckling som jag styckar själv och får därför alltid skrov som jag kan använda.

Skrovet av 2 kycklingar
1/2 purjolök
2st morötter
1 skiva rotselleri
1/2 palsternacka
2 l kallt vatten
6 vitpepparkorn
1 msk salt

Kycklingbuljong

Hacka skrovet i bitar (ej för små). Bryn dem i lite vegetarisk olja tills de får lite färg. Tillsätt sedan de skalade och rengjorda grönsakerna och fräs ytterligare en liten stund. Häll på vattnet och låt koka upp. Skumma av äggvitan som bildas på ytan med en hålslev. Efter ca 15 minuter när man skummat av allt - DÅ tillsätter man kryddorna. Låt det därefter stå och småkoka i ett par timmar. När det kokat färdigt silar man ifrån ben och grönsaker. Låt svalna och sätt sedan in buljongen i kylen över natten. Dagen efter bör det feta på ytan ha stelnat till en vit skorpa. Detta skall tas bort. När fettet är borttaget är buljongen färdig att användas eller frysas till senare tillfälle. Personligen brukar jag spara lite av den feta ytan så att soppan blir godare men det är upp till dig själv.