Du kanske har råkat ut för en situation där pannan i stället för smakrika stekta potatisar visade sig vara en oaptitlig blandning med brända och blöta fläckar som inte ens ser ut som stekta potatisar på långt håll.
Enligt expertkocken Yulia Arkhipova på nättidningen BelNovosti kan detta bero på misstag som gör rätten osmaklig och opresentabel.
För det första bör potatis inte stekas omedelbart efter att du har skalat knölarna från deras skinn.Den ska skivas och blötläggas i kallt vatten i minst en halvtimme för att bli av med stärkelsen.
Därefter ska knölarna läggas ut på pappershanddukar för att absorbera överflödig vätska.
Ett annat misstag är en dåligt uppvärmd stekpanna.Kom ihåg: du bör bara lägga potatisarna skurna i barer när oljan värms upp till det maximala.
Vad mer kan ha gått fel? Potatisen blir till mos om du rör om den för ofta under tillagningen – det räcker med 3-4 gånger.
Låt oss avslutningsvis svara på en fråga som många nybörjare har: ska potatis täckas med ett lock när man steker eller kan de klara sig utan det?
Det beror på olika potatisar – om de tillagas snabbt behövs inte locket, sorten tillhör ’långspelande’ – utan lock kan inte klara sig utan det.
Tidigare berättade vi vad du ska lägga till när du steker fisk för att göra den med en krispig gyllene skorpa.