Bönor är inte en så populär gröda som gurka eller potatis, men du kan inte klara dig utan dem heller, eftersom de är mest populära bland baljväxter..
Det är opretentiöst, hälsosamt och populärt i matlagning.Därför måste du tänka på hur du ska skörda grödan för att bevara den..
Vår tidskrifts expert Anastasia Kovrizhnykh, en forskare agronom och landskapsdesigner, berättade för oss hur man gör rätt.
Skörda bönor
Beroende på sort, odlingsmetod och klimat börjar bönskörden i juli och slutar på hösten.
1.Det är bättre att planera skörden på morgonen så att mindre spannmål rinner ut ur de spruckna baljorna.
2.Skörden utförs genom att riva ut plantan med rötterna, och inte separat med balda.Efter detta lämnas buskarna att torka i skuggan och i det fria, med lämpligt material lagt under dem.
3.Efter två veckor kommer bönkornen att nå den så kallade tekniska mognad.
4.Därefter måste de tas bort från baljorna och torkas i flera dagar innan de slutligen läggs undan för förvaring.
För att undvika uppkomsten av skadedjur måste du förvara de torkade kornen i en ugn som är förvärmd till 60 grader Celsius i 5 minuter.
Bönor förvaras vid en temperatur på 16-18 grader.