Det finns tre typer av potatis som oftast finns i livsmedelsbutiker och på marknader: vit, gul och rosa.
Färgen på skalet, enligt experten från BelNovosti-nätverkets publikation, kocken Yulia Arkhipova, motsvarar vanligtvis färgen på köttet: för vit potatis är den grå eller krämig, för gul potatis är den gulaktig, för röd potatis är den rosa..
Vi kommer inte att prata om lila potatis för tillfället: det här är en sällsynt sort som kostar mer och är mindre vanlig.
Potatis i olika färger skiljer sig från varandra i stärkelsehalt, vilket påverkar deras smak och förmåga att behålla sin form.
Här är rekommendationer för användning av potatis baserat på deras färg.
Vit potatis
Rekommenderas till puréer, gräddsoppor och kassler då den kokar bra och har en behaglig sammetslen smak.
Gul potatis
Den är uppskattad för sin förmåga att hålla formen bra, så den passar till sallader, bakning och kokning i sin jacka.
Röd potatis
Denna sort är värd att använda om du vill smaka stekt potatis: Röd potatis innehåller lite stärkelse och behåller sin form när den tillagas.