HomeVäxterKall cheesecake med blåbär

Kall cheesecake med blåbär

Ewa Niepytalska.

Ingredienser till kall cheesecake med blåbär

  • 200 g kakaokex.
  • 120 g smör.
  • 1 kristallgelé.
  • 1 blåbärsgelé.
  • 2 geléer med skogsfruktsmak.
  • 400 ml 30% grädde.
  • 250 g mascarpone.
  • 4 matskedar strösocker.
  • 300 g blåbär.
  • 300 g homogeniserad vaniljost.
  • Hur gör man kall blåbärscheesecake?

    Steg 1:.

    Bryt kakaokexen i mindre bitar och lägg dem i en matpåse med dragkedja. Krossa dem med en kavel eller en mortelstöt i köttet.Vi kan också kasta dem i en mixer och mala dem till smulor.Både vanliga, smöriga kex och andra chokladkakor (t.ex. Oreo-kakor) fungerar.Kall cheesecake med blåbär och gelé kan också göras enklare och lite snabbare – med en botten av runda sockerkakor.

    Ewa Niepytalska.

    Steg 2:.

    Hetta upp smöret i en kastrull eller lägg det i en skål och smält det i mikron.Låt svalna något.Vi kan också använda en mjuk tärning, uttagen ur kylen i god tid.Vissa hävdar att botten blir mindre smulig om man häller flytande smör i kakor.Lägg dem i krossade kex.Blanda tills ingredienserna är kombinerade. Massan kommer att vara fuktig, men fortfarande lös , som våt sand.

    Ewa Niepytalska.

    Steg 3:.

    Klä kakformen med bakplåtspapper eller matfolie.På botten ligger en massa kakaokakor. Vi knådar den och jämnar med den konvexa delen av skeden och trycker sedan till den med något platt, till exempel ett glas med rak botten eller en mortelstöt (ägare till en espressomaskin kan använda en kaffestämpel).Ställ formen och botten i kylen i minst 30 minuter.Vi kommer att hälla nästa lager av kall cheesecake med mascarpone och blåbär först när kakblandningen har stelnat.

    Ewa Niepytalska.

    Steg 4:.

    Blanda kristallgelé (gärna med smak av skogsfrukt, men jordgubbs-vanilj eller citron fungerar också) i 250 ml varmt vatten.Blanda noggrant tills allt pulvret lösts upp.Ställ åt sidan för att svalna.I samma mängd kokande vatten blanda blå gelé (blåbär eller blåbär-björnbär).Lös upp mörkröd eller lila gelé (smak av skogsfrukt eller bär) i 800 ml varmt vatten.Tvätta och torka blåbären.Blanda 200 g till en enhetlig puré.

    Ewa Niepytalska.

    Steg 5:.

    Vispa 200 ml 30% grädde (eller 36%, kom ihåg att den ska vara väl kyld) med mascarponeost och 2 matskedar strösocker siktat genom en sil.När krämen börjar tjockna, tillsätt den avsvalnade (redan något tjockande) kristallgelén.Blanda tills det är enhetligt. Häll den på den kylda basen av krossade kex.Ställ den i kylen.

    Ewa Niepytalska.

    Steg 6:.

    Vispa resterande grädde (ytterligare 200 ml) med 2 matskedar strösocker.När massan ökar i volym och blir fluffig, tillsätt vanilj eller homogeniserad färskost. Blanda kort tills ingredienserna är kombinerade.Häll i den väl avsvalnade blågelé- och blåbärspurén (det kan finnas fruktbitar kvar i den, men vill vi att cheesecakelagret ska bli helt slätt kan vi gnugga dem genom en sil).Blanda.En enhetlig, lila massa kommer att skapas.Häll den på det förtjockade krämlagret med mascarpone.Ställ tillbaka kakformen i kylen.

    Ewa Niepytalska.

    Steg 7:.

    När blåbärsostblandningen stelnat (det tar ungefär en timme) , lägg resterande blåbär (ca 100 g) ovanpå.Om vi ​​vill att det ska vara mycket skogsfrukter kan vi använda fler av dem och lägga dem i lager ovanpå cheesecaken.De ska ligga tätt intill varandra, annars börjar de höjas när vi häller upp geléen.

    Ewa Niepytalska.

    Steg 8:.

    När den skogsfruktsmakande geléen svalnar helt, ställ in den i kylen lite längre så att den börjar tjockna.På sommaren kan det ta lite längre tid, så det är värt att lära sig hur man får geléen att stelna snabbare.Häll den ovanpå cheesecaken med blåbär.Om kakformen inte är för hög kan det bli nödvändigt att förlänga väggarna för att få plats med hela efterrätten. Du kan skydda kanterna med en speciell, tjock kantfolie eller med pergament vikt flera gånger.

    Ewa Niepytalska.

    Steg 9:.

    Ställ cheesecaken med blåbär kallt på kex i kylen. Låt den svalna helt i flera timmar, gärna över natten.Vi tar bort fälgen och kanterna.Vi skär ut trianglar med en vass kniv med ett uppvärmt blad för att göra snygga, jämna bitar.Vi förvarar efterrätten i kylen.Om vi ​​förbereder en fest kan vi också förbereda den i form av individuella portioner av kalla miniatyrkakor, i burkar, koppar eller muggar.

    Ewa Niepytalska.

    Erik Andersson
    Erik Andersson
    Matlagning är min passion och mitt sätt att utforska världen. Genom mina recept vill jag dela med mig av min kärlek till skånska smaker och traditioner, samtidigt som jag experimenterar med nya ingredienser och tekniker. Följ med mig på en kulinarisk resa genom Skåne och upptäck rätter som både överraskar och inspirerar.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Mest populära

    Så detta omedelbart efter tomater: 5% av sommarborna känner till detta trick

    Ett av de bästa sätten att återställa jord efter tomater är att så gröngödsel..Vi berättar vilken gröngödsel du ska plantera efter tomater.Vilken gröngödsel...

    Hur man matar pioner just nu: erfarna sommarbor har avslöjat sina hemligheter

    Om du har pioner som växer i din dacha, så är det nu ett bra tillfälle att förbereda växterna för vintern.. En av...

    Varför gourmeter föredrar att dricka kaffe med kokosmjölk: du kommer att bli förvånad

    Många tror att människor som väljer alternativa mjölkalternativ på kaféer helt enkelt vill sticka ut från resten.. Detta är en missuppfattning. Komjölk har...

    Vad man ska göra med jorden efter att ha skördat potatis för att bli av med trådmask: pålitliga alternativ

    Vissa sommarboende har kämpat mot trådmask i flera år, men detta ger inga resultat.. Andra lyckas besegra skadedjuret på kort tid..Som det visar...

    Senaste kommentarerna