Erfarna trädgårdsmästare som arbetar med odling av vitlök säger: ha inte bråttom att klippa den efter skörd.
Den lagras bra i ett sådant fall.Det finns några andra intressanta alternativ för att säkerställa god lagring av produkten.
Varför ska du inte ha bråttom med att skära ner växten?
För även efter skörden går huvudet fortfarande upp i vikt: tänderna fortsätter att växa och får fortfarande näring från blad som ännu inte har blivit helt torra.
Vad de gamla säger
Om du skär av den gröna fjädern – huvudet berövas näring, och de täckande skalorna har inte möjlighet att torka ut på länge (tänderna kommer att ge bort fukt som de kunde dra från bladen).
Det bevisas av erfarna trädgårdsmästare: oklippt vitlök lagras perfekt, på våren och försommaren gläder den sig med sin styrka och saftighet.
Klipp, naturligtvis, det är nödvändigt.Men bara när det är nödvändigt.När vi till exempel tar en viss mängd för användning eller för försäljning.
Torkning
Rekommendationen är denna.Efter skörd, torka vitlök i solen (ett par timmar).
Men torka bort från direkt solljus, helst under en baldakin, i väl ventilerade rum etc.
Det rekommenderas att torka på detta sätt i 10 till 14 dagar och att vända högarna regelbundet.
Beskärning
Beskär inte på 2-3 veckor.Och när du skär, lämna cirka 10-15 cm stam (detta är den andra rekommendationen).
Om den skärs för kort kommer vitlök att förlora vikt och suckulens, och integriteten hos de torra täckskalorna kommer att äventyras.
Det första du ska göra är att skära av den torra ’haulm’, vi lämnar nästan hela stammen, lagra i denna form i bulk, du kan i en påse.
Och på hösten förkortar vi det gradvis till en bekväm storlek.
Den tredje rekommendationen.Efter torkning när du sorterar vitlök i fraktioner är det nödvändigt att trimma rötterna något.Lämna cirka 5-7 cm.
Och när du skär stammen – nästan ’ren’.Lämna 0,2 till 0,5 cm.