Snart börjar nästa svampsäsong och svampfantasterna börjar fundera på vad de ska göra med den insamlade ’fångsten’.
Det finns många alternativ: att laga soppa, att steka svamp, att fylla på förberedelser för vintern, listar experten på BelNovosti online-utgåvan kock Yulia Arkhipova.
Visste du att inte alla ätbara svampar är lämpliga för den första varianten, dvs. soppa?
Under inga omständigheter bör du inte laga soppa från gallsvampar, flerårig trutoviki, nyplockad rosa blister och valuyu.Dessa typer av svampar är inte lämpliga för detta ändamål.
Inte heller tallrikssvampar med mjölkaktig saft, såsom rödhuvade, kantareller och kantareller, rekommenderas för soppberedning.
Hur konstigt det än kan verka fanns päron inte med på den ’förbjudna’ listan: soppan gjord på dessa svampar fick till och med det speciella namnet ’gruzdianka’.
Vanligtvis görs peardianka av saltade päron, men du kan också använda färska svampar, efter att du tidigare har blötlagt dem för att ta bort den skarpa och stickande mjölksaften.
De perfekta svamparna för att göra soppor anses vara porcini, smörblommor, opiata, aspbär och podberezoviki.
Det är sant att även dessa svampar innehåller toxiner.Vid stekning avdunstar de skadliga ämnena, men när de kokas finns hälsofarliga ämnen kvar i buljongen.
För att undvika situationer med ogynnsamma resultat rekommenderas det därför att tömma den första svampbuljongen och sedan koka soppan på vanligt sätt.
Tidigare berättade vi vad flytande rök består av.