Det är en allmän uppfattning att det bara finns fyra grundsmaker: bitter, sur, söt, salt..
Faktum är att det finns en femte smak.Den har sitt eget namn – ’umami.’.
Följande adjektiv används vanligtvis för att beskriva denna smak: köttig, protein, behaglig.
Det är värt att betona att det är umami som gör att många standardrätter kan förvandlas till riktiga kulinariska mästerverk.
Men vilken typ av tillsats ska användas för att maten ska få en behaglig arom?
Denna fråga besvarades av Yulia Arkhipova, en expert på det kulinariska området för onlinepublikationen Belnovosti, en kock och bagare i fjärde klass.
Vad ska man lägga till soppa, gryta eller ris för att förbättra smaken
Källan till den ’femte smaken’ är sojasås.
Använd gärna denna tillsats när du gör soppa.Två teskedar av den ovan nämnda svarta vätskan räcker till en hel panna.
En liknande regel kan följas när du skapar grytor.
Känner du att smakerna av kött och grönsaksbitar inte kommer att utvecklas bra? Tillsätt bara lite soja!
En liknande tillsats kommer att förbättra risgröt.Tack vare den ’femte smaken’ förvandlas en vanlig tillbehör till en riktigt smaskig maträtt.