HomeVäxterHur ett enkelt trick kan rädda dina vinbär från mjöldagg: ett trick...

Hur ett enkelt trick kan rädda dina vinbär från mjöldagg: ett trick för grönsaksodling

Den pulverformiga mjöldaggen är farlig för vinbär genom sin spridningshastighet och dess förmåga att göra stor skada på grödan..

Orsakas av en sjukdomsframkallande svamp.Symtom uppträder som en vit plack på bär och skotttoppar.

I ett senare skede börjar stjälkarna vissna, bladen krullar sig och blir bleka.

Fungicider och folkmedicin används för att kontrollera sjukdomen.

Industriella preparat

Eftersom svampen kan övervintra i jorden påbörjas behandlingen mot mjöldagg tidigt på våren efter snösmältningen.

Buskar och marken under dem besprutas med en 1% lösning av kopparsulfat.Av de kemiska fungiciderna är kopparsulfat det mest effektiva (dosering per 10 liter vatten):

’Skor’ – 2 ml;
’HOM’ – 40 g;
’Fundazol’ – 1 ml;
’Topaz’ 2 ml.

Behandlingen utförs vid de första tecknen på infektion och sedan 1-2 gånger till.

Intervallet mellan sprutningarna anges i instruktionerna för varje produkt.

Folkmedicinska lösningar

Under fruktperioden är det bättre att undvika kemiska läkemedel och använda kompositioner beredda enligt folkrecept.

För att klara svamphjälp:

– vasslelösning (1 liter per 10 liter vatten) – spraya tre gånger med ett intervall på 3 dagar;
komposition baserad på bakpulver och flytande tvål (2 msk.л.av båda per 10 liter vatten) – utför 2 behandlingar med en veckas mellanrum;
– lösning av aska (300 g per 5 liter varmt vatten) – insistera 8-10 timmar, sila sedan och använd för sprutning.

Om det regnar strax efter appliceringen av kompositionen upprepas behandlingen.

Förebyggande bör inte försummas.Buskarna bör tunnas ut i tid.Tidigt på våren dousas vinbär med kokande vatten, vilket minskar risken för sjukdom med 60-70%.

Marken under buskarna hålls ren och lossas regelbundet.För att förebygga kan du behandla jorden flera gånger per säsong med en lösning av ’Fitosporin’.

Erik Andersson
Erik Andersson
Matlagning är min passion och mitt sätt att utforska världen. Genom mina recept vill jag dela med mig av min kärlek till skånska smaker och traditioner, samtidigt som jag experimenterar med nya ingredienser och tekniker. Följ med mig på en kulinarisk resa genom Skåne och upptäck rätter som både överraskar och inspirerar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Så detta omedelbart efter tomater: 5% av sommarborna känner till detta trick

Ett av de bästa sätten att återställa jord efter tomater är att så gröngödsel..Vi berättar vilken gröngödsel du ska plantera efter tomater.Vilken gröngödsel...

Hur man matar pioner just nu: erfarna sommarbor har avslöjat sina hemligheter

Om du har pioner som växer i din dacha, så är det nu ett bra tillfälle att förbereda växterna för vintern.. En av...

Varför gourmeter föredrar att dricka kaffe med kokosmjölk: du kommer att bli förvånad

Många tror att människor som väljer alternativa mjölkalternativ på kaféer helt enkelt vill sticka ut från resten.. Detta är en missuppfattning. Komjölk har...

Vad man ska göra med jorden efter att ha skördat potatis för att bli av med trådmask: pålitliga alternativ

Vissa sommarboende har kämpat mot trådmask i flera år, men detta ger inga resultat.. Andra lyckas besegra skadedjuret på kort tid..Som det visar...

Senaste kommentarerna