Om du inte har provat ukrainskt ister ’på Gutsulski-sättet’ ännu, se till att korrigera detta utelämnande.
Späck som tillagas på detta sätt blir mjukt och smakrikt och liknar rökt eller bakat i ugnen.
Hur man förbereder ukrainsk ister ’på Gutsulski-sättet’
Ta en tjock bit av fläskperitoneum med ett fettlager som inte är mindre än 4 cm från huden, skär i 6 bitar.
Häll en liter vatten i en kastrull, häll 4 matskedar grovt salt, värm tills saltet har lösts upp under omrörning.
Tillsätt lagerblad (5 st.), oregano pepparärtor (8 st.) och en liten handfull lökskal, rör om.
Lägg i ister, koka upp, koka i högst 15 minuter på måttlig värme, täck grytan med lock och låt stå över natten på en sval plats.
Nästa dag, lägg ister på en sikt för att torka, gnugga med hackad vitlök och en blandning av paprika, linda 2 stycken vardera i folie eller pergament, låt stå i rumstemperatur i 7-8 timmar och skicka till frysen i två till tre dagar.