Rulla ihop gurkor för vintern utan vinäger och socker är en mycket verklig uppgift..
Vi berättar ett recept på läckra inlagda gurkor, som inte kräver en källare för att lagra.
Hur man läcker rullar gurka
På botten av tre-liters burkar placerar vi pepparrotsblad, körsbär (svarta vinbär), kvistar och paraplyer av dill (med frön).Du kan lägga till svartpepparkorn.
Vi lägger gurkorna i burkarna inte för tätt, lägg till lite grönska i mitten.
För saltlake, ta två rågade matskedar salt per liter vatten.Koka upp, häll i gurkor.
Täck burkarna med lock och låt stå i rumstemperatur i två dagar.
Saltlaken blir grumlig, skum kommer att dyka upp och gurkorna kommer att ändra färg.Om detta inte händer ska burkarna flyttas till en varmare (men inte varm) plats och lämnas ytterligare en dag.
Var noga med att placera tallrikar under burkarna, eftersom saltlaken kommer att läcka ut.
Efter två dagar, ta bort skummet och tillsätt två matskedar senapspulver i varje burk.Om det inte finns tillräckligt med vatten, lägg till toppen.
Täck burkarna igen med lock och låt jäsa ytterligare en dag.Efter ett dygn, häll saltlaken i en kastrull och koka i 8-10 minuter.
Vi överför gurkorna till små burkar (sterilisera dem först), tillsätt kryddorna som har jäst med gurkorna (du kan inte lägga till färska örter), fyll dem med kokande saltlake och rulla ihop dem.Dessa gurkor kan förvaras även i rumstemperatur.