Om du låter tomater förvaras i kylskåpet håller de sig faktiskt färska under en längre tid.
Men det finns en nackdel: kylan gör att frukten förlorar sin karaktäristiska tomatsmak.
Varför tomater tappar smak i kylskåpet
Tomater får sin smak av en kombination av sockerarter, syror och en uppsättning kemikalier som forskarna kallar flyktiga eller aromatiska föreningar.
Det är dessa som ger maten dess karakteristiska smak.Sockret och syrorna är det vi känner på tungan, men utan aromämnena skulle tomatens smak vara ofullständig.
Resultaten av en studie från Proceedings of the National Academy of Sciences visade att vid temperaturer under +20 grader stängs de gener av som är ansvariga för att ge tomaten smak.
Dessa förändringar är tyvärr oåterkalleliga.
Experiment visade att tomater som hade kylts i sju dagar hade den lägsta mängden flyktiga ämnen.Dessutom: en minskning av mängden aromatiska föreningar inträffade även efter tre dagars kylning.
Under provsmakningen bedömde deltagarna kylda tomater som mindre smakrika jämfört med färska tomater.
Ytterligare studier visade att kylda tomater innehöll färre proteiner som är ansvariga för bildandet av smakämnen jämfört med färsk frukt.
Analysen visade att de gener som kodar för dessa smakämnen stängs av i metyleringsprocessen när tomaterna förvaras i en sval miljö under för lång tid.
Vi har tidigare berättat vad man inte ska äta ost till.