När en värdinna vill servera en utsökt maträtt på restaurangnivå till middag, sträcker sig hennes hand ofrivilligt efter olivolja, och inte vilken olivolja som helst, utan en värdefull kopia av den första pressningen.
Om du planerar att använda produkten för att till exempel dressa en sallad är det inget fel med det.
Men om dina avsikter inkluderar oljning av pannan är det bättre att överge idén, råder Yulia Arkhipova, en expert på BelNovosti online-utgåva, en kock.
Du kanske tror att stekning med olivolja förbättrar smaken på maträtten, men i själva verket kan det vara skadligt för din hälsa.
Det handlar om att extra jungfruolivolja har en rökpunkt på cirka 170 grader.
Det innebär att det vid denna temperatur bildas cancerframkallande ämnen i fettet som fördärvar matens smak och är farliga för kroppen.
Med hänsyn till det faktum att produkter börjar steka vid en temperatur på 140-150 grader kan matlagning med sådan olja göras med en liten reservation – det måste göras snabbt medan man obevekligt tittar på röken.
Men det är bättre att inte ta några risker och använda den vanliga raffinerade oljan för stekning.