HomeUncategorizedVarför du inte ska steka med olivolja: ett matlagningsmisstag som kan ha...

Varför du inte ska steka med olivolja: ett matlagningsmisstag som kan ha en negativ inverkan på din hälsa

När en värdinna vill servera en utsökt maträtt på restaurangnivå till middag, sträcker sig hennes hand ofrivilligt efter olivolja, och inte vilken olivolja som helst, utan en värdefull kopia av den första pressningen.

Om du planerar att använda produkten för att till exempel dressa en sallad är det inget fel med det.

Men om dina avsikter inkluderar oljning av pannan är det bättre att överge idén, råder Yulia Arkhipova, en expert på BelNovosti online-utgåva, en kock.

Du kanske tror att stekning med olivolja förbättrar smaken på maträtten, men i själva verket kan det vara skadligt för din hälsa.

Det handlar om att extra jungfruolivolja har en rökpunkt på cirka 170 grader.

Det innebär att det vid denna temperatur bildas cancerframkallande ämnen i fettet som fördärvar matens smak och är farliga för kroppen.

Med hänsyn till det faktum att produkter börjar steka vid en temperatur på 140-150 grader kan matlagning med sådan olja göras med en liten reservation – det måste göras snabbt medan man obevekligt tittar på röken.

Men det är bättre att inte ta några risker och använda den vanliga raffinerade oljan för stekning.

Erik Andersson
Erik Andersson
Matlagning är min passion och mitt sätt att utforska världen. Genom mina recept vill jag dela med mig av min kärlek till skånska smaker och traditioner, samtidigt som jag experimenterar med nya ingredienser och tekniker. Följ med mig på en kulinarisk resa genom Skåne och upptäck rätter som både överraskar och inspirerar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Så detta omedelbart efter tomater: 5% av sommarborna känner till detta trick

Ett av de bästa sätten att återställa jord efter tomater är att så gröngödsel..Vi berättar vilken gröngödsel du ska plantera efter tomater.Vilken gröngödsel...

Hur man matar pioner just nu: erfarna sommarbor har avslöjat sina hemligheter

Om du har pioner som växer i din dacha, så är det nu ett bra tillfälle att förbereda växterna för vintern.. En av...

Varför gourmeter föredrar att dricka kaffe med kokosmjölk: du kommer att bli förvånad

Många tror att människor som väljer alternativa mjölkalternativ på kaféer helt enkelt vill sticka ut från resten.. Detta är en missuppfattning. Komjölk har...

Vad man ska göra med jorden efter att ha skördat potatis för att bli av med trådmask: pålitliga alternativ

Vissa sommarboende har kämpat mot trådmask i flera år, men detta ger inga resultat.. Andra lyckas besegra skadedjuret på kort tid..Som det visar...

Senaste kommentarerna