Du kan bokstavligen hitta vad du vill i moderna butiker.
Experten på BelNovostis nätupplaga, kocken Yulia Arkhipova, uppmanar dock att inte ’falla för’ den aptitretande förpackningen och de frestande löftena på etiketten – vissa produkter från skyltfönstret kan visa sig vara långt ifrån färska.
Grillad kyckling
Först på listan över livsmedel som rekommenderas att kringgå är grillad kyckling.
Mycket ofta använder skrupelfria säljare marinader, kryddor och själva tillagningsprocessen för att dölja köttets verkliga tillstånd.
Och skicket på den apparat som används för att tillaga sådan kyckling lämnar ofta mycket övrigt att önska.
Den färdiga kebaben
Ett annat sätt att dölja kött ’som inte är av första färskheten’ är att marinera det och sälja det under täckmantel av färdig kebab.
Färdiga sallader
Tyvärr har vi inget sätt att verifiera att färsk och inte gammal kyckling, korv, ost och andra produkter användes för att göra salladen.
Och de ’ton’ av majonnäs som används för att dressa de hackade ingredienserna är fyllda med GI-problem.
Skivning av ost och korv
Ost och korv skärs i regel upp när de närmar sig slutet av sin hållbarhetstid och förpackningen i plastfolie bidrar inte till att förlänga färskheten.
Tidigare berättade vi hur man gör potatismos smakligare med ett enkelt trick.