Många vet att en stekpanna i gjutjärn, om den används på rätt sätt, kan hålla i årtionden..
En sådan imponerande livslängd säkerställs dock endast om du inte bryter mot reglerna för användning..
Till exempel noterar vår tidnings matlagningsexpert, kocken Yulia Arkhipova, att inte alla typer av mat kan lagas.
Vilka rätter bör inte tillagas i en gjutjärnsstekpanna?
Äggröra och omelett
Detta faktum kommer att överraska många, men ägg kan potentiellt förstöra tillståndet för en gjutjärnsstekpanna.Anledningen är enkel: denna produkt fastnar för ofta på kokkärlets yta.
Alla rätter som innehåller syror
Du bör inte laga några rätter som innehåller sura element på kokkärl i gjutjärn.Dessa inkluderar citronsaft, tomatpuré och själva tomaterna, vin och andra ingredienser.
Fisk
I det här fallet uppstår samma situation som med kycklingägg: produkten fastnar ofta på gjutjärn, vilket kan försämra dess kvalitet.
Du bör inte heller tillaga skaldjur i en gjutjärnsstekpanna av samma anledning.