Vinäger är just den ingrediens som används i konserveringsprocessen för att förlänga hållbarheten för konserver.
En annan användbar egenskap hos vinäger är att den minskar risken för skadliga bakterier och dessutom förstärker smaken, förklarar kockexperten Yulia Arkhipova på BelNovostis nätupplaga.
Traditionellt används 9% vit vinäger för detta ändamål.
Vinäger, balsamvinäger, äppelvinäger och risvinäger, som har lämplig procentandel surhet, kan tillsättas till beredningarna.
Kontrollera produktens utgångsdatum innan du köper den.
Vilken vinäger är bäst att undvika
Men om du på etiketten märkte märket ’4%’, bör du inte köpa sådan vinäger – om du använder den i konserveringsprocessen kommer förberedelserna inte att hålla länge.
Men om ett olyckligt förbiseende gjordes finns det en väg ut – burkarna ska placeras i kylen och försöka äta innehållet inom en snar framtid.
Hur man byter ut vinäger
Om du inte tycker om att använda vinäger vid konservering kan du ersätta den med citronsyra: en tesked per trelitersburk räcker.
Citronsaft går också bra: pressa en halv citron per liter burk.