Janssons Frestelse


Denna Jansson gjorde vi i 100-tal till jul. Det är en svensk klassiker både som nattamat, till påsk, midsommar eller jul. Det smakar inte fel med en Skåne akvavit eller öl till. Varför inte en skånsk stenkavring med en vällagrad Allerums prästost som pålägg till? Skippar man skorpemjölet (ströbröd) så blir den glutenfri.

1.3 kg potatis
5 gula lökar
2 burkar ansjovisfiller ( gärna hummeransjovis) + spad
3 dl grädde
1 dl mjölk
100 gr smör
3 msk skorpmjöl

Börja med att skära den gula löken. Fräs den i en stekpanna med lite smör utan att ta färg. Skala potatisen och skär dem i jämna stavar, inte för stora. Lägg sedan ett lager av potatisstavarna i botten av en väl smord ugnsfast form. Lägg den stekta löken ovanpå, sedan ansjovisen (ta gärna med spadet). Avsluta sedan med ett lager potatisstavar igen. Strö över skorpmjölet och lägg på några stora klickar smör. Häll över hälften av grädden och all mjölk. Sätt därefter in formen i ugnen på 175 grader i 45 min. Därefter tar man ut formen och häller över resten av grädden. Sedan in iugnen och grädda ytterligare 45 min (totalt ca 90min). Ät och njut! Förslagsvis med en kall lille en och en stor kall öl!