Vårsill

Varsill
Denna sill brukar min mor servera runt midsommartid då nypotatisen är som bäst. Jag har lånat/knyckt detta recept för att jag gillar det väldigt mycket. Jag tror att mor förlåter mig...

3 dl finhackade inlagda rödbetor
3 dl finhackade ättiksgurkor
3 dl finhackad gul lök
6 st finhackade hårdkokta ägg, gula och vita var för sig
5 dl gräddfil
400 gr matjessill, avrunnen vikt motsvararar 3 burkar á 200 gr st

Bred ut ett jämt lager av gräddfilen i en lämplig form med höga kanter. Fördela matjessillen jämt över hela fatet. Börja sedan i båda ändarna med att lägga en sträng med de hackade rödbetorna, därefter löken, gurkan, äggvitorna och till sist de hackade äggulorna i mitten. Servera med nykokt färskpotatis, ett glas iskall öl och varför inte en nubbe?

Janssons Frestelse


Denna Jansson gjorde vi i 100-tal till jul. Det är en svensk klassiker både som nattamat, till påsk, midsommar eller jul. Det smakar inte fel med en Skåne akvavit eller öl till. Varför inte en skånsk stenkavring med en vällagrad Allerums prästost som pålägg till? Skippar man skorpemjölet (ströbröd) så blir den glutenfri.

1.3 kg potatis
5 gula lökar
2 burkar ansjovisfiller ( gärna hummeransjovis) + spad
3 dl grädde
1 dl mjölk
100 gr smör
3 msk skorpmjöl

Börja med att skära den gula löken. Fräs den i en stekpanna med lite smör utan att ta färg. Skala potatisen och skär dem i jämna stavar, inte för stora. Lägg sedan ett lager av potatisstavarna i botten av en väl smord ugnsfast form. Lägg den stekta löken ovanpå, sedan ansjovisen (ta gärna med spadet). Avsluta sedan med ett lager potatisstavar igen. Strö över skorpmjölet och lägg på några stora klickar smör. Häll över hälften av grädden och all mjölk. Sätt därefter in formen i ugnen på 175 grader i 45 min. Därefter tar man ut formen och häller över resten av grädden. Sedan in iugnen och grädda ytterligare 45 min (totalt ca 90min). Ät och njut! Förslagsvis med en kall lille en och en stor kall öl!

Skånska Köttbullar


Dessa köttbullar var en av de allra mest populära rätterna i min butik. Vi gjorde ca 25 kg i veckan, men till julveckan gick det åt ca 150 kg. Här kommer en lite mindre variant av dessa populära, små, runda saker. Som kuriosa kan nämnas att dessa köttbullar stektes i vanliga stekpannor och inte på stora stekbord. Anledningen till detta är att man kan skaka en stekpanna och få en jämnare stekyta samt att köttbullarna dessutom blir lite rundare om man skakar järnet med jämna mellanrum. Mycket arbete? Jo - men det blev bra!

Skånska Köttbullar
(4-6 port)

500 gr fläskfärs
1 gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk vitpeppar
1/2 dl ströbröd eller skorpmjöl som det heter på skånska
1 dl grädde

Riv löken på ett rivjärn. Rör ner alla ingredienser i en bunke och blanda väl. Var försiktig så att inte ströbrödet klumpar sig. Man kan även blanda ut ströbrödet i förväg med ägget och grädden, och sedan röra ner det i färsen, om man vill. När blandningen känns jämn, rulla små köttbullar och stek dem på medelvärme i en gjutjärnspanna eller valfritt stekjärn tills dom är färdiga.

Varmrökt Lax Med Dillmajonnäs



Nypotatis är ju oslagbart till lax. Min favorit är alldeles nyupptagen potatis från Kullahalvön. Nu för tiden kan man köpa frusen nypotatis året om, och det är faktiskt riktigt gott! Den lax jag tycker allra mest om kommer som sagt från Stefan Pålssons laxrökeri i Landskrona, men det går givetvis nästan ;-) lika bra med vilken annan varmrökt lax som helst. Gott och mycket enkelt att tillaga.
Beräkna 150-200g varmrökt lax per person.

Värm ugnen till 175 grader. Tillaga laxen i folie i ugnen 10-15 minuter. Koka nypotatis med dill.

Dillmajonnäs 4 pers
1 dl Majonnäs (se grundrecept)
1 dl Vispgrädde
1 dl Creme fraiche
1 tsk Fransk Dijonsenap
Finhackad dill
Salt och peppar

Vispa grädden tills den är lite mer än tjockflytande. Rör ner majonnäsen och creme fraichen. Tillsätt senap, dill och smaka av med salt och peppar.

3 Sorters Sill




Löksill / Grundrecept

Receptet på löksillen är ursprungligen från min mormor, men hon använde en kallrörd lag (samma ingredienser, fast man kokar inte upp den, utan rör tills sockret är löst). På den tiden fanns det heller inte färdig urvattnad sill, utan man använde något som kallades salt islandssill vilket man köpte i lösvikt från stora silltunnor av trä. Sillen var 5 cm tjock över ryggen och ”fed o go” som det heter på Skånska. Man filéade och vattnade ur den i 1-2 dygn innan man kunde lägga in den som löksill. I våra bråda dagar tilllåter jag mig dock att använda urvattnad sill på burk (inte lika god men det går fortare).
Denna sill är söt ock stark.



Lag


1 dl Winborgs ättika
1,5 dl vatten
2,5 dl socker
2 stora rödlökar
1-2 msk grov krossad kryddpeppar
1-2 burkar urvattnad inläggningssill

Börja med att koka upp lagen och låt den sedan kallna. Skär rödlöken i fina ringar. Varva sill, rödlök och grovkrossad kryddpeppar i en burk och häll över den svalnade lagen. Låt sedan stå i 3 dagar.


Currysill


Receptet på currysill har jag fått av Kirsten, en god vän från Danmark som jag träffade under en safari i Kenya. Kirsten var nästan lika mattokig som jag och vi blev vänner direkt och pratade mat nästan hela resan. Fler resultat av våra samtal kommer senare att dyka upp på denna sida.



1 sats väl avrunnen löksill
+
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs (helst 60%, finns i vissa butiker i lösvikt, fråga i charken)
5-6 matskedar fransk dijonsenap
1-2 matskedar sirap
Några droppar rödvinsvinäger
Den vita delen av en mellanstor purjolök
1 grovhackat syrligt äpple
Salt, vitpeppar och curry efter smak

Blanda samman alla ingredienser. Smaka noga av med curry. Tillsätt purjo och äpple, samt till sist, den väl avrunna löksillen skuren i lagom stora bitar. Låt stå ett par timmar för att dra åt sig smak.


Vitlökssill

Detta recept kommer ursprungligen från min bror Mikael som jag drev butik med under många år. Jag har bara tillsatt lite dijonsenap för att ge det hela lite mer sting.



1 sats väl avrunnen löksill
+
2dl creme fraiche
1dl majonnäs (helst 60%, finns i vissa butiker i lösvikt, fråga i charken)
2-3 vitlöksklyftor
Lite fransk dijonsenap (1-2 tsk)
Salt, vitpeppar

Blanda samman alla ingredienser. Riv vitlöken på rivjärnet eller pressa den. Tillsätt den i majonnäsblandningen och smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt till sist den väl avrunna löksillen skuren i lagom stora bitar. Låt stå ett par timmar för att dra åt sig smak.

Laxtallrik


Färskrökt Lax Med Stuvad Spenat

Lax kan vara väldigt gott och den bästa laxen finns, enligt min mening, i Skåne (förstås!). Min egen favorit kommer från Stefans laxrökeri i Landskrona, men givetvis går det bra med vilken färskrökt lax som helst.

3-4 tunna skivor färskrökt lax per person
250 gr djupfryst spenat (tinad)
1 medelstor purjolök
1 dl  creme fraiche
1 dl vispgrädde
salt , vitpeppar , riven muskotnöt

Hacka den tinade spenaten grovt. Skär purjolöken i strimlor, fräs den i en klick smör tills den blir mjuk. Tillsätt spenaten och fräs den ytterligare en stund tills allt blir genomvarmt, salta och peppra efter önskemål. Tillsätt creme fraichen och späd med vispgrädden. Låt koka i hop en stund och riv över lite muskotnöt och rör ner. Servera med färskrökt Lax. Skånsk nypotatis smakar givetvis gott till...